Консултации в Мадрид
и on-line по Skype

Био-Логичен смисъл на Симптома“Докато несъзнателното не се превърне в съзнателно, подсъзнанието ще продължи да управлява живота ти и ти ще го наричаш съдба.”

Карл Густав Юнг


Bio-Lógica del Síntoma

От десетилетия учените доказват, че има една пряка зависимост, една много конкретна биологична логика между мислите, емоциите, мозъчните функции и органите на физическото ни тяло.

За да изясня тази зависимост, тази Био-Логика, ще дам един метафоричен пример. Представи си, че си на път и започва да свети лампичката на някаква аларма в колата ти. Какво е най-логично да направиш? Спираш и звъниш на пътна помощ. Знаеш, че е опасно да продължиш пътуването след като колата ти те предупреждава, че има някакъв проблем, невидим за тебе, тъй като и понятие си нямаш от механика на автомобила. Не се ядосваш на лампичката, че е светнала, не я мразиш, нито се опитваш да я изскубнеш от таблото. Търсиш специалист, който да ти помогне да разрешиш проблема. Какво би се получило, ако пристигайки механикът не прави нищо друго освен да удари с чук лампичката, за да я накара да спре да свети, разбивайки също така всичко, което я заобикаля? В крайна сметка, целта е лампичката да спре да свети, за да можеш да продължиш с пътуването, нали?

Този беше, и за съжаление в много случаи продължава да бъде, начинът на действие на официалната медицина. Съсредоточаваше цялото си внимание върху симптома на човека, върху “лампичката”, смятайки я погрешно за самия проблем, и правеше каквото и е по силите той да изчезне, дори с цената на нараняване на всичко, което го заобикаля (всички знаем например как действа химиотерапията).

Bio-Lógica del Síntoma

В днешно време съществува нов подход за разглеждане на тази тема. Днес разбираме, че “лампичката” не е проблема, че болестта е само симптом, който привлича вниманието ни върху онова, което е спряло да функционира, онова, което се намира в неравновесие и дисхармония. Тоест вече не гледаме на Болестта като на враг, виждаме я като Симптома, като “лампичката”, която ни уведомява, за да можем да потърсим помощ при специалист и да възстановим равновесието, хармонията, емоционалното, енергийното и физическото си здраве.

Специалистът по БиоНевроЕмоция, наречен Acompañante de BioNeuroEmoción (буквално от испански Придружител по БиоНевроЕмоция) “чете” симптома, и познавайки неговия смисъл открива онази скрита и неизразена емоция, която е предизвикала неравновесието.

Тялото само по себе си не може да се разболее. Ние го караме да се разболее когато съдим, когато не изразяваме чувствата си, когато блокираме емоциите си.

Не е нужно да се борим с Болестта = Симптома, не е наш враг. Тя е съюзник, който ни уведомява, че сме се отдалечили от нашата Есенция, от нашата Същност, и че е време да се завърнем наново към самите себе си. Тя ни помага да си възвърнем и да възстановим състоянието на съгласуваност и вътрешна връзка с нас самите.


Няколко примера за Био-Логичен смисъл на Симптома:

 • Абсцес: трудност да изразя нещо (свързано със съответната част от тялото). Гняв, натрупана неизразена ярост.
 • Акне: Конфликт на идентичност. Не се приемам мен самия. Не се харесвам.
 • Зависимости (от дрога, алкохол, хазарт, и т.н.): Бягство от мен самия. Страх. Неспособност да обичам себе си. Страх да бъда наранен “отново”.
 • Ханш: Архаичен конфликт: "Да се поддържам на позиция". При млад човек: "Искам да се боря и не мога, но съм активен в сблъсъка". При стари хора: "Не мога да се боря и изтърпявам сблъсъка безучастно".
 • Рак: Болните от рак обикновено са хора, които или подхранват някакъв тип разочарование от много време, или имат неуредени емоционални проблеми от миналото, които ги карат да се чувстват дълбоко наранени. Живеят конфликта в изолация (не го споделят).
 • Парализа на лицето: Загуба на личното достойнство, да си обект на подигравки.
 • Диабет Тип 1: Противопоставяне, опозиция. Забрана или опасност от промените. Захарта не влиза в клетката.
  • "Трябва да издържа, защото е опасно".
  • "Нежността е опасна за мен".
  • "Не искам да влезе любов вътре в мен".
  • "Ужас от студа".
  • "Любовта е отровна, опасна (сексуално опипване, членове на семейството, които те обичат, но те бият, т.н.)"
 • Диабет Тип 2: Отвращение, погнуса. Избягване на пенетрацията, нетърпимост към някого или нещо. Почти винаги предполага “Къща разделена на две”.
 • Запек: Страх да пуснеш. Чувство за липса и недостиг. Отказ да бъдат изоставени стари идеи. Стиснатост. Дребнавост. “Искам да задържа нещо, не искам да го пусна”.
 • Склероза: Конфликт свързан с бъдещето. Отказ да приема собствената си ценност, не се самоуважавам. “Ако се помръдна ще умра”.
 • Фобромиалгия: Двойно задължение на семейните връзки (fibra- влакно, връзка). “Намирам се в двоен семеен ангажимент". "Лоялна съм към семейството, но то не ме оставя на спокойствие". “Вървя към човека когото обичам, но в същото време той е моят палач”. “Вървя към мен самата и смятам, че нямам право".
 • Менопауза: Страх от това да спра да съм желана. Отблъсквам самата себе си. Страх да остарея. Чувство, че не струвам.
 • Паркинсон: Страх и много силно желание да контролирам всичко и всички. Конфликт свързан с бъдешето, страх от смъртта. Страх от това, че ще ме съдят, спира движението, не стига до края. “Искам да действам, но не ми позволяват”. “Не искам да приключа, не искам да довърша.”
 • Крака: В живота краката са тези, които ни носят напред. Проблемите свързани с краката обикновено показват страх да се придвижвам напред в живота или отказ да продължавам в определена посока. (Виж точно в коя част от краката е симптома)
 • СПИН: Лично обезценяване във връзка със семейството (реално или символично). Чувство за безпомощтност и безнадеждност. “Никой не ме обича”. Твърдо съм убеден, че не струвам пукната пара. Отричане на мен самия. Чувство за вина поради сексуалността ми.
 • Наднормено тегло: Страх, нужда от закрила. Свръхчувствителност. Бягство от чувствата. Несигурност. Отблсъкване на мен самия. Търсене на задоволяване.
 • Схванат врат: Липса на гъвкавост във вижданията и начина ми да гледам на живота, праволинейно мислене. Инат.
Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия. OK